نشست خبری مهندس سعید اوحدی، رییس سازمان حج وزیارت کشور، عصر امروز با حضور اصحاب رسانه، مطبوعات، خبرگزاری ها در محل این سازمان برگزار شد. اودی در این نشست گفت:با توجه به فرآیند مذاکرات با مسوولان حج عربستان تا امروز امیدوار به برگزاری حج تمتع درسال جاری هستیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حج، سعید اوحدی روز دوشنبه درجمع خبرنگاران اظهارکرد: به رغم تاخیرات پیش آمده درخصوص صدور ویزای هیات ایرانی جهت شرکت در نشست مشترک ازسوی عربستان مقررشد مسوولان حج این کشور برای انجام هماهنگی و آماده سازی تفاهم نامه و اعزام مجدد هیات ایرانی اقدام کنند.
وی با تاکید براینکه امروز ششمین روز بازگشت هیات ایرانی ازکشورعربستان است، افزود: حفظ کرامت و عزت زائران ایرانی از مهمترین موضوعات نشست ما بوده است.
رئیس سازمان حج و زیارت بیان داشت: به هرحال باید درانتظار اقدامات مسوولان حج عربستانی برای صدور ویزا و برگزاری نشست نهایی بنشینیم.
** امنیت زائران خط قرمز ما است
اوحدی با تاکید بر اینکه تامین امنیت زائران جز خطوط قرمز ما درمذاکرات با هیات عربستانی بوده است گفت: حفظ حرمت و کرامت و عزت مندی زائران در طول ایام مناسک حج مهمترین موضوع مذاکرات بوده است.
رئیس سازمان حج و زیارت با ابراز امیدواری مبنی بر اینکه ظرف چند روز آینده مسئولان سعودی درخصوص تفاهم نامه مد نظر دو طرف پاسخ شفافی ارایه دهند گفت: در صورت صدور به موقع ویزا اعزام مجدد هیات ایرانی برای انجام مذاکرات نهایی انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه پس از امضاء تفاهم نامه پنج قرارداد درخصوص حمل و نقل، فرودگاه، خدمات وغیره به امضاء خواهد رسید، خاطر نشان کرد: قطع روابط سیاسی از جمله مسایلی است که بر فضای مذاکرات تاثیرگذار بوده است.
اوحدی با تاکید بر اینکه مسئولان سعودی به دلایل مختلف موجب به تاخیرانداختن سه ماهه این نشست شدند، افزود: حوادث سال گذشته نیز از جمله مسایلی بود که بر فضای مذاکرات دو طرف تاثیر گذاشته بود.
اوحدی با بیان اینکه سه ماه تاخیرتاثیر بسزایی دربرنامه ریزی مسایل اجرایی خواهد داشت، گفت: صدور ویزای زائران ایرانی و استفاده از پروازهای هواپیمایی کشورمان نیز از دیگر مسایل مهم مذاکرات دو طرف بوده که در بحث مسایل هواپیمایی با توجه به پیشنهادات هیات ایرانی تا حدود زیادی بسیاری ازمسایل حل و فصل شده اما در خصوص صدور ویزا تاکنون به نتیجه قطعی نرسیده ایم.
20 پیشنهاد به طرف سعودی ارائه شد
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه با تشریح مذاکرات دو طرف اظهار داشت: در این مذاکرات 20 پیشنهاد را که در کارگروههای بعثه و سازمان حج تشکیل شده بود را ارایه کردیم.
اوحدی با تاکید بر اینکه در این نشست اعلام کردیم بهره مندی از خدمات کنسولی حق زائران ایرانی است، گفت: ارایه خدمات کنسولی یکی از مسایل مهم به خصوص برای زائرانی است که در مناسک حج دچار مشکل خواهند شد و برای این مهم باید راهکاری مناسب ارایه شود.
وی موضوع پروازها را یکی دیگر از بحثهای مذاکرات عنوان کرد و افزود: ابتدا در این موضوع مباحث و اختلاف نظرهایی وجود داشت که با حضورمدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران دراین نشست بسیاری از مسایل حل و نتایج مثبتی به دست آمده است که در نشست بعدی نهایی خواهد شد.
وی با بیان اینکه صدور روادید در داخل ایران از دیگر مباحث این نشست بود، گفت: در این نشست تاکید کردیم صدور روادید می تواند در ایران و با حضور کشور سوئیس به عنوان حافظ منافع دو طرف به انجام رسد.
اوحدی با ابراز امیدواری مبنی بر برگزاری حج امسال افزود: این موضوع بستگی به طرف مقابل و پاسخ آنان به پیشنهادات جمهوری اسلامی ایران دارد.
وی درخصوص نحوه امنیت زائران ایرانی نیز گفت: طرف سعودی متعهد شده دستبندهایی را به عنوان رهیاب که به صورت الکترونیکی بوده و می تواند تمامی رفت و آمدهای زائر را کنترل نماید برای زائران مورد استفاده قرار دهد.
اوحدی اظهارداشت: طی این مذاکرات طرف سعودی تاکید داشتند که ما تفاهمنامه مدنظر میان دو طرف را امضا کنیم تا بعد از آن موضوعات صدور ویزا نیز پیگیری شود اما ما قبول نکرده و تاکید بر شفاف سازی در این زمینه و قید مسایل آن در تفاهم نامه هستیم.
رئیس سازمان حج و زیارت درپاسخ به سوال یکی ازخبرنگاران مبنی براینکه اگر مقامات سعودی به این مذاکرات پاسخی مثبتی ندادند چه خواهید کرد، گفت: در هر زمینهای آنچه که پاسخ داده نشود ما به وظیفه خود برای اقامه حج عمل کرده ایم چرا که این مهم یک موضوع شرعی و خارج از بحثهای سیاسی است و خود مسئولان عربستان نیز این موضوع را میدانند.
وی با توجه به گذشت زمان آیا برای اجرای حج تمتع سال جاری زمان کافی را دارید یا نه گفت: بخشی از زمان اصلی ما به سبب تاخیر طرف مقابل از بین رفته است اما حدود 3 ماه فرصت باقیمانده که در صورت پاسخ مقامات سعودی به سرعت زیرساختها را فراهم می کنیم تا دچار مشکل نشده و امورات زائران را به انجام برسانیم.
رئیس سازمان حج و زیارت درباره تعداد سهمیه زائران امسال نیزافزود: همانند سال گذشته 64 هزار نفر به حج تمتع اعزام خواهند شد درحالی که برای سال آینده این تعداد به احتمال زیاد به 78 هزار نفر خواهد رسید.
به گفته وی، تاکنون از میان 64 هزار سهمیه هزار با اعلام دو فراخوان در حدود 17 هزار نفر ثبتنام کردند که فراخوان سوم را به دلیل عدم پاسخ قطعی برای برقراری حج تاکنون اعلام نکرده ایم .
رئیس سازمان حج و زیارت با تاکید براینکه وجه واریزی به حساب خود زائران واریز شده است، افزود: هیچ پولی به حساب حج و زیارت واریز نشده است.
اوحدی همچنین در خصوص پیگیری حادثه فرودگاه جده گفت: در این مذاکرات درباره حادثه فرودگاه با شفافیت صحبت کردیم و خواستار پاسخ و مجازات قطعی پلیسهای خاطی شدیم.
وی گفت: پیگیری حادثه جرثقیل نیز از دیگر موضوعات مورد بحث با وزیر حج عربستان بود که ایشان اعلام کرد دیه شهدای این حادثه بزودی پرداخت خواهد شد.
در ادامه این نشست، مهندس پرورش مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران نیز گفت: سعودیها بندی را در تفاهمنامه مبنی بر اجازه استفاده دو طرف از شرکت هواپیمایی ثالث قرار داده بودند که ما نسبت به آن اعتراض کردیم و آن بخش حذف شد.
وی در خصوص خبر روزنامه عکاظ مبنی بر ممنوعیت پرواز هواپیماهای ایرانی بر فراز آسمان عربستان گفت: برداشت من این است که مصاحبه قبل از نشست مربوط به تفاهمنامه حج انجام شده و یا مصاحبه کننده از موضوعات مربوط به مذاکرات و توافقات انجام شده اطلاعی نداشته است.
وی مطرح کرد: پیشنهاد مشخص هیئت ایرانی در خصوص ضرورت استفاده از پروازهای شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی برای انتقال حجاج به تأیید وزارت حج عربستان رسید که مکتوب آن نیز به ما اعلام شده است.